ASTM Nedir ?
ASTM (American Society for Testing and Materials) birçok sektör için standartlar ortaya koyan bir kuruluştur. Bu standartlar; ürünlerin üretim şekli,kimyasal ve fiziksel özelliklerine dair bir çerçeve çizerek üretici,satıcı,alıcı,geliştirici ve kullanıcıların bir yada birkaç kelime ile istediği ürünün bütün özelliklerini anlatmasına yardımcı olmaktadır. Standartlar, bir ürünle ilgili üretimden montaj işlemine varıncaya kadar bütün aşamaları daha şeffaf hale getirmektedir.
ASTM Standartlarında Paslanmaz Boru
Yukarıda bahsettiğimiz birçok standartta olduğu gibi paslanmaz borular için de ana başlık altında birçok standart geliştirilmiştir. Borunun; üretim şekli,kullanılacağı alan,kimyasal ve fiziksel faktörlere bağlı olarak detaylandırılmıştır.
Genel anlamda paslanmaz borular korozyonun olduğu ortamlarda ve basınçlı sistemlerde tercih edilmektedir. Fakat paslanmaz boru alt başlığının detaylarında ise ;
- Dikişli
- Dikişsiz
- Tavlı (Isıl İşlem Görmüş)
- Tavsız (Isıl İşlemden Geçmemiş)
- Soğuk Çekme
- Sıcak Çekme
- Hammadde Türüne Göre
- Östenitik Paslanmaz Çelik
- Ferritik Paslanmaz Çelik
- Martenisitik Paslanmaz Çelik
- Dubleks Paslanmaz Çelik
- Çökelme ile Sertleşmiş Paslanmaz Çelik
ASTM-A269 Paslanmaz Borulara Genel Bakış
ASTM-A269 standartlarındaki borular, genel kullanıma uygun özellik olarak korozyan ve düşük ve sıcaklıklarda çalışabilen dikişli ve dikişsiz östenitik çelik paslanmaz borulardır. Dolayısıyla ASTM-A269 paslanmaz borular genellikle hidrolik sistemlerde kullanılmaktadır. Düşük ve yüksek sıcaklıklarda ve yüksek basınç üreten sistemlerde tercih edilmektedir. 304 yada 316 kalite paslanmaz çelikten dikişli yada dikişsiz olarak üretilmektedir. AISI 316 kalite paslanmaz çelik, AISI 304 kalite paslanmaz çeliğe göre daha fazla molibden (Mo) ve nikel (Ni) elementi içerdiği için asidik, tuzlu ve yüksek sıcaklık dayanımı gerektiren ortamlarda daha kullanışlıdır.
DIN-2353 normundaki hidrolik bağlantı elemanları için önerilen boru standardı da ASTM-A269 dur. Hidrolik sistemlerde tesisatın çalışma ve patlama basıncını hidrolik tesisattaki basınca karşı dayanıklığı en zayıf olan devre elamanı belirlemektedir. DIN-2353 normundaki ürünlerin tamamı dolu çubuk yada dövme hammaddelerden üretilmektedir. Bu yüzden basınç dayanımları tabi ki kullanılacak ürüne ve kalitesine bağlı olarak asgari 250 Bar çalışma basıncına sahiptirler.